Project hardrijders Buggenum

Hoe zorg je ervoor dat hardrijders in Buggenum veiliger gaan rijden? Zeker in de Berikstraat waar ook  basisschool Anthonius gevestigd is en vaak te hard gereden wordt.
Een attentiebord met vermelding van de rijsnelheid leverde niet voldoende verbetering van het rijgedrag op. Opmerkingen zoals ‘Waar staat het dat je maar 30 km mag rijden’ 

van een automobilist, of van een leerling die vertelde dat ‘mam altijd te hard rijdt bij de school en dat een keer de attentiemeter zelfs 60 km aangaf toen ze aan het telefoneren was’, maken duidelijk dat er werk aan de winkel is.

Werkgroep ‘Verkeer en vervoer’ van de Dorpsraad initieerde daarom samen met de politie, Gemeente Leudal en Veilig Verkeer Nederland een actie waarbij de schoolkinderen van de basisschool de hoofdrol speelden. Achterliggende gedachte was dat zij hun ouders gaan opvoeden. Vrijdag 12 mei 2017 om 14:00 uur was het zo ver. Gekleurd in opvallende hesjes gingen de scholieren aan de slag. Zij mochten zelf snelheidsmetingen uitvoeren met een laser gun. Daarna werd de betreffende automobilist aangehouden door politie. De schoolkinderen mochten daarna beurtelings vertellen waarvoor de actie diende en wat de bedoeling was. Het was die vrijdagmiddag druk verkeer op de weg, wat de actie voor de schooljeugd leuk maakte.

De Dorpsraad hoopt dat er een proces van bewustwording op gang is gekomen met deze actie.  De gemeente Leudal is zeer geïnteresseerd in het project voor andere dorpen.